Paardencoaching individueel of in teamverband

 

Paardencoaching wordt ingezet bij persoonlijke- en organisatieontwikkeling. Bij deze vorm van coaching krijg je oprechte feedback over persoonlijke en leiderschapskwaliteiten en samenwerkingsvaardigheden. Paardencoaching kan individueel, maar kan ook voor teams worden ingezet. Het is een speelse- maar ook diepgaande manier van coaching. Dit zorgt ervoor dat je bewust wordt gemaakt door het effect van jouw eigen handelen te ervaren. Daarnaast krijgt je inzichten over jezelf waarbij zelfontwikkeling een belangrijk aspect is.

Paarden zijn van nature bijzonder getalenteerd in het lezen van lichaamstaal. Dus dit zorgt er voor dat ze jou feilloos een signaal afgeven over je gedrag, je gevoel en de mate waarin er afstemming is tussen je gedrag en je gevoel. Een paard maakt op unieke wijze mogelijk dat je dingen over jezelf te weten komt, waarvan je zelf mogelijk niet bewust bent. Paarden doorzien dus onze (on)bewuste maskers. Coaching met paarden is uniek en zeer doeltreffend. Ik kan er heel veel over vertellen en sta zelf steeds weer versteld van wat er zich aandient, maar het is beter dat je zelf komt ervaren hoe krachtig het kan zijn.

Terug naar de basis

De basis van paardencoaching is het natuurlijke gedrag van het paard. Om in het wild als prooidier te overleven is het paard afhankelijk van de kudde. Daardoor zijn paarden zeer sensitief en gericht op een sterke, authentieke leider/deelnemer. Voor een paard is onduidelijkheid in het contact met de ander onveilig. Heldere communicatie, vertrouwen en duidelijkheid over zaken als leiderschaps, communicatie  en taakverdeling is daarom voor hen van levensbelang. En juist deze overlevingsdrang van paarden maakt dat ze meester zijn in het aanvoelen van gedrag en gevoel.

Een paard voelt feilloos aan wanneer woorden, gevoelens en gedrag bij mensen niet op elkaar afgestemd zijn. Daardoor maakt dit hen tot effectieve partners op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.